Вітаю Вас Гість | RSS
Ср
2024-04-24, 11:40
сайт Сахновщинської селищної ради
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Погано
3. Жахливо
4. Добре
5. Непогано
Всього відповідей: 9

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 15 » УВІКОВІЧНЕНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЇВ САХНОВЩИНИ
15:33
УВІКОВІЧНЕНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЇВ САХНОВЩИНИ

Братська могила воїнів Радянської армії,

 що загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

       Братська могила знаходиться в центральному  парку смт. Сахновщина. В ній захоронено 57 чоловік – воїнів та партизан, що загинули в період Великої Вітчизняної війни:

  • в жовтні  1941 року  при обороні селища;
  • в лютому 1943 року при наступі 106 стрілецької бригади;
  • в вересні 1943 року при звільненні селища 804-м та 810-м стрілецькими  полками 394 стрілецької дивізії;
  • в січні 1944 року при бомбардуванні військових ешелонів ворожою авіацією;
  • партизани в період 1941 -1942 років.

       До 1954 року на братській могилі стояв дерев’яний обеліск  із  зірочкою. В 1954 році за ініціативи жителів селища дерев’яний обеліск був замінений  і замість нього споруджено пам’ятник – скульптура «Воїн з автоматом» - автора Білостоцького А.Н. Відкриття пам’ятника відбулося в День Перемоги – 9 травня 1954 року.

Меморіальний напис на пам’ятнику : «Вечная слава воинам, павшим в боях за освобождение поселка Сахновщина в годы

Великой Отечественной войны 1941 – 1945 годов».

      В 1984 році  пам’ятник – скульптура «Воїн з автоматом»  був  демонтований  та на  його місці в 1985 році споруджено « Скульптурний рельєф меморіалу братської могили»  автора  Мацегора Г.П. з бучардованого бетону. З лівого боку меморіалу є напис «Вічна слава воїнам визволителям, що полягли в боях за свободу і незалежність  нашої  Батьківщини». З правої сторони розташована меморіальна таблиця з прізвищами, а саме :

старшина:  Кіріленко М.К.    сержанти :  Єрмолаєв І.Н., Пономарьов П.К.

         рядові : Альошин А.А., Мугнашвілі Д.Я., Борисевич І.Н.,  Омельницький,   Головко Г.М., Павловський С.П.,                                                        Гришко М.Я.,  Рєзников І.І., Зінченко М.І. Свинаренко А.С., Карпусь В.І., Степашкін І.А., Карпусь М. Н., 

                      Строков А.І.,  Клюшніченко І.В., Тарасенко Д.М., Косідало М.І.,  Ткаченко І.Я.,  Корнієнко А.А., Тростін С.І.,

                       Кудря М.П., Шалдуга Ф.І., Сачко І.К., Шишканов І.І., Сурков І.К., Щербак Н.І., Масленко, Музаффаров Х.Д.

       Невідомих  воїнів 34  чоловіка.

     З протилежного боку від « Скульптурного рельєфу меморіалу братської могили »  знаходиться алея сахновщан  -  героїв Радянського Союзу.                                                                                                                                .

                     

 

 

 

Братська могила червоногвардійців,

 які загинули в роки громадянської війни.

            Братська могила знаходиться  на привокзальній площі  біля приміщення залізничної станції  Сахновщина. В  ній захоронені  червоногвардійці, що загинули в 1918-1920 роках в боях з білогвардійцями та денікінцями.

            Старожили селища пригадують, що на привокзальній площі були захоронені червоногвардійці бронепоїзду, який вів бій з денікінцями на перегоні залізниці  Лозова – Сахновщина. Крім цього в 1920 році з Сахновщини в напрямку на Красноград був відправлений залізнодорожний ешелон з зерном і біля переїзду Вільний на ешелон  напали білобандити. Охорона ешелону прийняла бій. Червоногвардійці, які  загинули в цьому бою були привезені в Сахновщину і захоронені.

            В 1934 році на місці захоронення червоногвардійців споруджений дерев’яний обеліск, який  в роки Великої Вітчизняної війни був зруйнований. Після звільнення Сахновщини від німецько-фашистських загарбників, обеліск був поновлений. В  1958 році за ініціативою робітників залізниці на братській могилі був встановлений гранітний обеліск. Висота 2,2 метра, висота постаменту 0,4 метра, площа основи 1,1 х 0,7  метри. Постамент і основа  з каменя.

            Меморіальний напис на обеліску «Тут поховані червоноармійці, які загинули в роки громадянської війни».

            За збереження пам’ятника відповідають працівники  залізничної  станції  Сахновщина.

 

Братська могила  партизан та членів їх сімей.

            Братську могилу, що знаходиться на території бурячного пункту,  реконструйовано в 1998 році.

            Згідно даних Сахновщинського історико-краєзнавчого музею виявлено прізвища жителів Сахновщини, які були розстріляні на бурячному пункті 2 березня 1942 року як партизани або члени їх  сімей.

            На місці поховання є меморіальна табличка з написом  «Тут поховані жителі селища Сахновщина  розстріляні в роки  ВВВ».

            Прізвища       Кіприч Лідія Федорівна,  Кобиляцький Федір Васильович, Кобиляцька Олена Панасівна, Кобиляцька Клавдія Федорівна, Кобиляцька Тамара Федорівна,  Сидоренко Федір Степанович,  Сидоренко Наталія Кіндратівна, Сидоренко Ольга Федорівна, Сидоренко Степан Федорович, Пустова Варвара М. Пустовий Анатолій Дмитрович

            Догляд за похованням здійснюють працівники Сахновщинського бурякопункту.

 

Братські могили червоногвардійців,

 які були розстріляні денікінцями в роки громадянської війни.

            Дві братські могили  знаходяться в гайку  селища Сахновщина, що на південний схід від центру селища та на північ 500 метрів від нафтобази. В них захоронені поранені червоногвардійці та жителі сіл району, що надавали допомогу частинам Червоної Армії в боях з денікінцями в 1919 році.

            Червоноармійські частини з боями відступали через Сахновщину  в напрямку на Красноград. Для цього були мобілізовані на допомогу підводи для перевозки поранених та зброї. Денікінці захопили ці підводи і  розправились з пораненими та підводчиками. Всі були розстріляні в гайку в двох місцях.

            В 1966 році за ініціативою жителів селища Сахновщина, а саме пенсіонерів, було  вирішено на братських могилах встановити обеліски. Виготовили обеліски в м. Харкові. Встановлені вони були в 1967 році на честь 50 річчя Радянської влади.

            Обеліски з граніту,  їх висота  1,9 метра, висота постаменту 0,5 метра, площа основи 1,0 х 0,6 метра.

            На обох обелісках  є меморіальний напис «Вічна слава героям, віддавшим життя за захист Радянської влади в 1918 році»

            Місце поховання однієї могили огороджено оградкою. Другий обеліск встановлено на надгробку  викладеному бутовим каменем.

            Догляд  за одною  братською  могилою  здійснює   ПАТ  «Державна продовольчо-зернова корпорація України», за другою - Сахновщинське  підприємство комунальних послуг.  

           

                                          

Братська могила воїнів Радянської армії,

 що загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

            В центрі села біля сільського клубу знаходиться братська могила, в якій захоронено 33 радянських воїни  з військових  частин, польова пошта 22147, 44201, 409 стрілецької дивізії та польова пошта 22310. Вони  загинули в бою при звільненні села Чорнолозка у вересні 1943 року та  при бомбардуванні ворожою авіацією військового ешелону в січні 1944 року .

 Спочатку захоронення загиблих було на сільському кладовищі, а в 1948 році їх останки були перенесені в  братську могилу в центр села, на якій було встановлено дерев’яний обеліск з зірочкою. В 1958 році за клопотанням  колгоспу «Червоний Жовтень» на братській могилі був споруджений пам’ятник, відкриття якого відбулося в вересні 1958 року. Встановлена скульптура «Воїн з автоматом», була виготовлена на Харківській скульптурній фабриці, автор скульптури Бондар П.М.  Висота  скульптури 3 метри. Виготовлена з бетону, постамент з цегли обштукатурений та обтягнутий залізом – висота 2,4 метри площа основи 2 х 2 метри. Пізніше скульптура була замінена на  скульптуру

 « Скорботний  воїн з гірляндою».

Пізніше на пам’ятнику була встановлена меморіальна дошка з написом «Вічна слава воїнам, які загинули в боях за визволення села Чорнолозка в роки Великої Вітчизняної війни 1941 -1945 рр.»

            Прізвища  шести  воїнів відомі: ст. лейтенант   Рябов Василь Миколайович;

                                                                  рядові :             Грачов Андрій Федорович; Ладошин Олександр Федорович;

                                                                                 Львов Віктор Тимофійович; Медведьов Микола Васильович;

                                                                                 Меламед Йосип  Семенович.

         29 воїнів невідомі.                

         В 1998 році, згідно даних Сахновщинського районного військового комісаріату,  до прізвищ загиблих воїнів було занесено прізвища  ще трьох воїнів, Львов Віктор Тимофійович,  Медведьов Микола Васильович,  Меламед Йосип Семенович.

Догляд за братською могилою здійснюють працівники соціальної сфери села Чорнолозка.

 

Братська могила воїнів Радянської армії,

 що загинули в роки Великої Вітчизняної війни..

            Братська могила знаходиться в парку села Жовтень . В 1958 році останки загиблих воїнів , що загинули в роки Великої Вітчизняної війни, були перенесені з тимчасових захоронень в одну братську могилу. В ній захоронено 26  воїнів  військової частини польова пошта 71702, які загинули у вересні 1943 року при звільненні населених пунктів радгоспу ім. 20 річчя Жовтня та командир  підбитого бомбардувальника, який повертався з бойового польоту в грудні 1943 року - лейтенант Косько О.О .

            Прізвища чотирьох воїнів відомі:  

            лейтенант – Косько Олександр Омелянович;

            рядові -        Васильченко Володимир Андрійович; Кукушкін Василь Павлович; Коваленко Павло Іванович;            

            Двадцять три прізвища воїнів невідомі.

            На братській могилі  з ініціативи робітників радгоспу був встановлений пам’ятник – скульптура «Скорботна жінка з дитиною» автора  Патрашевича.

            Відкриття пам’ятника відбулося 17 вересня 1958 року  в день 15-ї річниці визволення Сахновщинського району від німецько-фашистських загарбників.  На пам’ятнику  є напис «1941 – 1945 роки»

            Скульптура  висотою 3 метри виготовлена  з  бетону.  Розташована  на  постаменті  з облицьованої  цегли - висотою 3 метри. Навколо пам’ятника розташована  основа  – 2,3 х 2,3 метри.

            Догляд за братською могилою здійснює ВАТ «Племзавод  імені 20 річчя Жовтня».

 

Братська могила активних учасників

встановлення Радянської влади на Сахновщині.

                Братська могила знаходиться в центральному парку селища напроти ощадбанку. В братській могилі захоронені:

                Гура Олексій Гнатович. Він очолював комітет незаможних селян і був активним організатором по боротьбі з білобандитами та куркулями. При виконанні службових обов’язків у 1920 році на Томаківських хуторах біля села Чорнолозка був убитий білобандитами. Пізніше тут був захоронений  голова Сахновщинської сільської ради Беззубенко, якого підстерегли і вбили куркулі. Ще в до військовий  час на цій могилі була поставлена піраміда з зірочкою.

                Після звільнення селища від німецько-фашистських окупантів замість дерев’яної піраміди була поставлена піраміда з цегли і обштукатурена. Пізніше її замінили на надгробну плиту.

                Догляд за похованням здійснює Сахновщинський ощадбанк.          

   

 

Переглядів: 2016 | Додав: Виктор | Теги: Сахновщина пам'ятає
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz